WEG MET SCHAAMTE

Ben je zelf wel eens slachtoffer geweest van seksuele intimidatie, weet dat je niet alleen bent en dat het niet jouw schuld is. Straatintimidatie is iets wat je overkomt en niet iets dat je zelf uitlokt.


En vergeet niet: melden helpt!

Zowel om zelf hulp te krijgen alsook om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.

In Nederland bestaan diverse meldpunten voor verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes, geweldtegenvrouwenmelden.nl


Stop Straatintimidatie doet daarnaast onderzoek naar hoe jongeren denken over straatintimidatie en hoe kunnen we hen op een positieve manier leren dat het niet oké is om anderen lastig te vallen.


Deel de enquete met je mannelijke vrienden!

FLIRTEN VS. INTIMIDATIE: WAT IS HET VERSCHIL?

“Straatintimidatie is intimidatie die plaatsvindt in de openbare ruimte, waarbij de pleger en het slachtoffer elkaar niet kennen en is vaak seksueel getint. Vaak zien we dat de pleger niet van ophouden weet, ook als hij (het is bijna altijd een hij) wordt genegeerd of als het slachtoffer aangeeft het gedrag niet prettig te vinden. Het is dus gedrag dat opdringerig én indringend is.”

34% van jonge vrouwen voelde zich weleens onveilig door straatintimidatie**54% zegt oogcontact te vermijden om te voorkomen dat ze worden lastig gevallen32% geeft aan bepaalde plekken te vermijden…

**Volgens onderzoek van het CBS naar straatintimidatie


BEN JE GETUIGE VAN STRAATINTIMIDATIE?


Als omstander kun je veel betekenen. En daar hoef je echt niet altijd de held voor uit te hangen en de pleger aan te spreken.


Je kunt bijvoorbeeld even oogcontact maken met het slachtoffer, vragen of ze oké is, of simpelweg een gesprekje aan gaan (“hé, heb jij dit net laten vallen”) of een stapje naar voren zetten en tussen de pleger en het slachtoffer gaan staan.


Doe in ieder geval iets. In het ergste geval heb je de situatie verkeerd geïnterpreteerd en is er niets aan de hand. Is er wel sprake van straatintimidatie dan heb je in ieder geval iemand het gevoel gegeven dat ze niet alleen is.


Wat je nog meer kunt doen:

Geloof en erken slachtoffers, lees je in en praat erover en steun organisaties die zich uitspreken over geweld tegen vrouwen.

FREE YOUR LEGS IN EUROPA

Free Your Legs vindt plaats in 3 verschillende Europese landen, in samenwerking met lokale organisaties die zich inzetten tegen straatintimidatie.  


ONZE PARTNERS :


In Nederland,

Stop Straatintimidatie


In Duitsland,

Chalkback Deutschland e.V


In Frankrijk,

Stop Harcèlement de Rue

MEER WETEN OVER STRAATINTIMIDATIE

HIER VIND JE ONZE SPIEGELS