Je loopt de deur uit en het eerste wat je hoort is: "Pssst, hey meisje!". Vijftig meter verderop is het weer raak: "Hey, hoor je me niet ofzo?", snel daarna hoor je gefluit. Als je bijna uit zicht bent, hoor je nog "Weet je wat jij bent, een vieze vuile %@#&!"

Je komt aan op bestemming, van slag.


We hebben hier maar drie woorden voor:

Fluiten, indringende blikken, beledigingen en zwaaiende handen die te dichtbij komen; welke vorm het ook aanneemt, straatintimidatie is een aanval op onze waardigheid. Als merk spreken we elke maand duizenden vrouwen aan en nodigen we jullie uit om je benen te omarmen, van ze te houden en ze trots te showen.

Wij zeggen luid en duidelijk: iedereen moet zich vrij kunnen voelen in de openbare ruimte, zonder angst. Laten we ons samen inzetten tegen straatintimidatie.


Weg met die gespannen blik op de grond, gehaast weglopen en gespannen schouders. Het is tijd voor de volgende mantra: "Dit is mijn lichaam, ik ben vrij om mezelf te laten zien, zoals ik dat wil". De afgelopen twee jaar heeft Gambettes deze belangrijke boodschap verspreid.

Maar dat niet alleen, maar in samenwerking met

Bezoek ons Instagram-account om verder te leren, te praten, en actie te voeren tegen straatintimidatie. De strijd gaat daar verder!

Ben je getuige van straatintimidatie? Jouw rol is cruciaal en er is een effectieve manier om in te grijpen zonder jezelf in gevaar te brengen, dat doe je als volgt:

Observeer de situatie en loop niet weg. Ga bij jezelf na of je denkt dat het om (seksuele) straatintimidatie gaat.

Zie je dat iemand lastig wordt gevallen op straat? Met een simpele vraag aan het slachtoffer als ‘ben je oké’ kan je een enorm verschil maken.

Doorbreek de situatie door afleiding te creëren. Maak bijvoorbeeld een praatje met het slachtoffer of stel een vraag aan de dader. Het hoeft niet over de situatie te gaan, een simpele vraag naar de weg of tijd is prima.

Wordt een slachtoffer aangestaard? Doorbreek het contact door in het blikveld te gaan staan. Voelt de situatie onveilig en durf je niet in te grijpen? Spreek dan een handhaver, beveiliger of medewerker aan. In bedreigende situaties kan je altijd de politie bellen.


Kunnen we dan helemaal niets meer zeggen tegenwoordig?

Ja, natuurlijk wel! Maar vraag de persoon eerst of hij of zij zin heeft om te praten, spreek iemand aan zonder te schreeuwen, te roepen of te sissen. Geef de persoon de gelegenheid het gesprek te beëindigen en dring niet aan op een telefoonnummer. En vragen om een glimlach of iemand achtervolgen zijn al helemaal niet acceptabel.

Je uitspreken is een eerste stap richting actie, vinden wij. Ben jij ooit slachtoffer geweest van straatintimidatie? Deel dan je verhaal via de onderstaand formulier. Waarom? Elk gedeeld verhaal versterkt de discussies tussen Stop Straatintimidatie, politici en gemeenten. Vul het formulier in en vertel ons je verhaal, dan sturen wij de verhalen vervolgens door naar de stichting. Je verhaal blijft uiteraard anoniem.

Image
VERTEL ME MEER
DE TRAINING VOLGEN
FREE YOUR LEGS

Volg een korte, simpele online training over omgaan met straatintimidatie:

SAMEN TEGEN

STRAATINTIMIDATIE

INGRIJPEN

Image